Paci Doki lovasterápia » Rólunk
LovasterápiaHippoterápiaGyógypedagógiai lovaglásA Lovasterápia hatásaiJárástanító készülékAutizmusRett szindrómaVitionadó 1% - támogatás
MagyarAngol
Rólunk
Honlaptérkép
Elérhetőség
Rólunk a média (videók)
Fényképalbum
Videók
Lovasterápia
Hippoterápia
Gyógypedagógiai lovaglás
A Lovasterápia hatásai
Járástanító készülék
Autizmus
Rett szindróma
Vition
adó 1% - támogatás
Akut pszichiátriai kórházi betegek csoportterápiája
Fejlesztő játszótér
Ajánlott oldalak
www.csemoivendeghaz.hu
Ingatlanok: Partner Ingatlan
Fordítás: Tündérmese Galéria
(festmény, vers, novella)
Paci Doki lovasterápia » Járástanító készülék
 
Járástanító készülékJárástanító készülék

A lovon ülő gyermekek fejlődését látva, nagyon sokat gondolkodtam. Hogyan tovább? Hogyan lehetne segíteni, rábírni a lovat már biztonsággal megülő gyermekeket, a lovon megtanultak, gyakorlati alkalmazására, a járás beindítására, gyakorlására?

Mit is tanulnak meg a lovon?

A mozgásminták kialakulása már a magzati lét 2o. hetétől kezd kialakulni. A kezdeti egyszerű mozgás, az idő haladtával egyre bonyolultabb, komplexebb lesz. Ezek a tapasztalatok egyre halmozódnak. Jön a kúszás, mászás, a felállás, majd később a járás. Ha az agynak ez a mozgásért felelős területe sérül, a megszerzett tapasztalat elvész. Megszűnik az agy ezen területének koordináló képessége, ezzel együtt a rendezett mozgás.

A feladat (nem kis cél!) a rehabilitáció során, a rendezett mozgás újratanulása. A magzati lét és az utána eltelt idő összes mozgástapasztalatának ismételt betanítása, részelemeire bontva, annak súlykolgatása. Így azonban a mozgáskép elemeinek töredékét sikerülhet csak rögzíteni. Ebben segít a lovasterápia, azon belül is a járáskép rögzítés. Mozgást tanítani, javítani csak mozgással, mozgatással lehet. A sétálva előrehaladó ember és a lépésben járó ló ugyanazokat a mozgásmintákat használja. Ebből következően a ló hátán ülő pácienst az ülőcsonton keresztül, a gerincvonalon át, a normál emberi járással megegyező minta ingerli. Az agy még plasztikus területén ez rögzíthető. Járás közben az ember medencéje ugyanúgy mozog, mint ahogy lovon ülve azt a ló passzívan mozgatja. Emiatt a ló helyettesíthetetlen értékű a páciens medencéjének, és törzsének mobilizálásához, a helyes járásminta kialakításához.

Sajnos a "csoda" pár alkalom után nem következhet be. A javulás csak hosszú, kitartó munka eredménye lehet. Közben párhuzamosan szükség van a gyógytornász munkájára is, aki az izmokat fejleszti, erősíti. Ezután jöhet a nagyon várt pillanat, amikor a fizikai állapot már lehetővé teszi, hogy az agyban rögzített információkat a járásfejlesztőben rendezett mozgáshoz, lassan járáshoz használjuk...

Domina Imre


Szakvélemény

Ez a speciális járógép – stabilitásánál fogva – alkalmas az egyensúlyukat megőrizni nem képes beteg gyermekek számára az önálló járás élményének megtapasztalására, teljes biztonság mellett.

A beteg állapotát figyelembe véve egyénileg állítható be:
  • a kapaszkodás formája (kezek állása)
  • a támasztás mértéke
  • a lábakra kerülő testsúly mennyisége.
Az eszköz remekül használható az egyensúly és a mozgáskoordináció fejlesztése mellett, a törzs és végtagizmok erősítésére. A lovasterápia alkalmazása után, a ritmikus mozgássorozat gyakorlását követően, elősegíti a járás mozgásmintájának hatékonyabb tanulását.

Magyar Judit
gyógytornász

.: ^ fel :.   .: Elérhetőség :.   .: Facebook - Paci Doki Alapítvány :.   .: Facebook - Imre Domina :.

 
www.fapadweb.hu © fapadweb
»;)www.kexgrafika.huValid HTML 4.01Valid CSSValid HTML (Tidy alapon) Utolsó frissítés: 2013-05-27