Paci Doki lovasterápia » Rólunk
LovasterápiaHippoterápiaGyógypedagógiai lovaglásA Lovasterápia hatásaiJárástanító készülékAutizmusRett szindrómaVitionadó 1% - támogatás
MagyarAngol
Rólunk
Honlaptérkép
Elérhetőség
Rólunk a média (videók)
Fényképalbum
Videók
Lovasterápia
Hippoterápia
Gyógypedagógiai lovaglás
A Lovasterápia hatásai
Járástanító készülék
Autizmus
Rett szindróma
Vition
adó 1% - támogatás
Akut pszichiátriai kórházi betegek csoportterápiája
Fejlesztő játszótér
Ajánlott oldalak
Filozófiánk (Miért is?...)
Fejlesztési projekt
Kikapcsolódásként
Közhasznúsági jelentés
Egy terápiás ló emlékére
www.csemoivendeghaz.hu
Ingatlanok: Partner Ingatlan
Fordítás: Tündérmese Galéria
(festmény, vers, novella)
Paci Doki lovasterápia » Rólunk » Filozófiánk (Miért is?...)
 
Filozófiánk (Miért is?...)

Domina ImreHa valaki az oldalunkra téved, háttérképnek egy lovasterápia-ból elkapott pillanatképet láthat...

Nem véletlenül!

Nagyon tömör kifejezője ez annak, mit is gondolok én a lovasterápia-ról, mi az a szellemiség, amihez ragaszkodom. Senkit sem szeretnék meggyőzni az ÜGY igazságáról, de aki csatlakozni szeretne hozzá, szívesen látjuk!

Cél: minden rászoruló számára elérhető legyen a lovasterápia!

Sajnos, jelenleg csak néhány helyen, elszórtan találunk ilyen fejlesztési lehetőséget az országban. A legoptimálisabb megoldás az lenne, ha 60-80 km-es körzeten belül tudnánk lovasterápia-s központokat kialakítani, így ez a fejlesztési forma minden érintett számára elérhető lenne. Természetesen ez erőnket meghaladó feladat, azonban úgy gondolom, hogy létrehozva a Paci Doki Alapítvány működéséhez szükséges feltételeket, a tapasztalatokat továbbadva, hasznosítva, segítséget tudunk nyújtani az országos lefedettség kialakításához.

Én nem vagyok végzett terapeuta!

Néhány évvel ezelőtt, mozgássérült bátyám állapotának javítása céljából kezdtem behatóbban foglalkozni e módszerrel, tanulmányozva a vonatkozó orvosi- és szakirodalmat. Ezzel kapcsolatban egy anekdota jut eszembe: a hályogkovács paraszt bácsiról, aki – megfenve bugylibicskáját - tökéletes biztos kézzel kanyarította le páciensei szeméről a szürkehályogot. Tette mindezt addig, amíg egy híres professzor meg nem hallotta, és elhívta egy szemműtétre. Elmagyarázta, hogy milyen bonyolult a szem felépítése, hány érzékeny idegsejt húzódik meg pár milliméteres vastagságon belül. Attól kezdve a kisöreg keze elkezdett remegni, és soha nem fente bugylibicskáját hályog lemetszésére. Az én "kezem" nem remegett meg. Akkor sem, amikor egyre mélyebbre ástam magam a lovasterápia szakirodalmában! ...és ez nem a saját önteltségemből fakad! Elmélyedve a lovasterápia fejlődésében, világosan látható, hogy a tökéleteshez közelítő feltételrendszer kialakulása még öt-tíz évre tehető.

A most fejlesztésre szoruló gyermekeknek nincs ennyi idejük várni!
Ki fognak csúszni abból az időintervallumból, amíg ez a fejlesztő tevékenység még hatásos lehet!

A hozzám hasonló módon, képzettség nélkül tevékenykedők (de folyamatosan tanulók!) munkájára most még nagy szükség van. Tevékenységem kényszerhelyzet, hiszen azért küzdök, hogy a Paci Doki Alapítvány körülményeit mielőbb olyan szintre emeljem, hogy lehetőséget teremtsek a terapeuta, és egyéb szakemberek munkájának végzéséhez.

Mivel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár e terápiás módszert nem támogatja (!), az alapítvány a támogatásokból tartja fenn magát. Az ingyenes kezelések mellett a támogatások nem elegendőek ahhoz, hogy állandó szakembereket foglalkoztassunk! Jelenleg szakembereink eseti jelleggel, önkéntes alapon, térítésmentesen segítik alapítványunk munkáját!

A Magyar Lovasterápiás Szövetség képzési rendszerével, és a lovasterápia folytatásához szükséges feltételrendszerével maximálisan egyetértek. Ahhoz azonban, hogy az országban minden érintett számára hozzáférhetővé tegyük a lovasterápia-t, több feltétel is szükséges: az állami támogatás mellett a lovasterápia elméletét, gyakorlatát, meg kell ismertetni a rászorultakkal, orvosokkal, szakemberekkel. El kell kezdeni a körülmények kialakítását, hogy a végzett terapeuták egyre nagyobb számban találjanak olyan lovasterápia-val már foglalkozó, az alapkörülményeket már megteremtett helyeket, ahol átvehetik a szakmai irányítást. Fontos, hogy ne évek teljenek el, mire végzettségüknek megfelelően dolgozhatnak, a nulláról kezdve tevékenységüket! Tudásukra óriási igény van!

Nagy a lemaradás a különböző fogyatékos emberek fejlesztésében, ugyan ehhez való jogukat törvény rögzíti. Amíg azonban nincs hozzárendelve elérhető távolságon belül kialakult fejlesztőrendszer, létfontosságú a civil szervezetek ilyen irányú tevékenysége.
Sajnos, a fogyatékos emberek aránya a statisztikák szerint évről évre egyre nő, amit nem követ párhuzamosan a fejlesztéssel foglalkozó kapacitás! Ebből következően egyre többen maradnak közülük intézetekben. Az ő fejlesztésük - nagy tisztelet az üdítő kivételeknek -, kimerül az alapellátásukban, és hogy ne okozzanak túl sok gondot, benyugtatózva, emberhez nem méltó módon tengetik életüket. Ideje a társadalomnak felébredni, odafigyelni rájuk, anyagi erejéhez mérten segíteni fejlesztésüket!

Miért éppen lovasterápia?

Hangsúlyoznunk kell: nem önmagában lovasterápia! A Paci Doki Alapítvány komplex fejlesztőrendszerben gondolkodik, hiszen a különböző fejlesztések csak egymást kiegészítve, vagy egymásra épülve hatékonyak. Az erre kidolgozott elméletünk honlapunkon olvasható a "Fejlesztési projekt" menűpont alatt.

A megfelelő körülmények között, időben elkezdett, kitartó, türelmes fejlesztőmunkával ezen gyermekek többsége, fiatal felnőttkorára eljuttatható oda, hogy a kezdeti állapotát messze meghaladóan élhet, önmagát - esetleg kis segítséggel - el tudja látni, sőt képességeinek megfelelően még akár dolgozhat is! Nem kis feladat, ugyanakkor nem is lehetetlen!

Nemrégiben alkalmam nyílt a Leader program keretében Csemőbe látogató finn delegációnak bemutatni alapítványunk tevékenységét. Nagy figyelemmel hallgatták, amit mondtam és nem értették... 2008-ban olyan célért küzdök, melynek intézményrendszere náluk már az 50-es évektől kialakult és amelyet azóta folyamatosan fejlesztenek. Tapasztalatcserére jöttek, de a járástanító készülék-ünkön kívül nem találtunk olyan módszereket, amelyben ne járnának előttünk "fényévnyire". Töretlenül hiszek azonban abban, hogy ez behozható, összefogással, odafigyeléssel, szakértelemmel, empátiával pótolható.

Igen, az empátia!

Hittel vallom, hogy csak azok tudnak hatékonyan közreműködni a gyermekek fejlesztésében, akik képesek egy tolókocsiban ülő, vagy bármely más fogyatékkal élő kisember helyébe képzelni magukat, az ő érzésviláguk, bánatuk, örömük, félelmeik felől megközelíteni a mi "normális" világunkat.

Honlapunkat is ennek szellemében kívánjuk alakítani. Megpróbálunk az érintetteknek egyre több információt nyújtani ahhoz, hogy eldönthessék, esetükben a lovasterápia alkalmas-e a fejlesztésre, érdemes-e egyéb terápiák kiegészítésére. Megismerhetik a lovasterápia különböző ágai-t, hatásai-t. Szakirodalom, esettanulmányok sora segít eligazodni, megismerni azon fogyatékosságok körét, ahol ez nagy valószínűséggel alkalmazható.

Tesszük mindezt annak szellemében, hogy ne a tájékozatlanság, a tanácstalanság legyen gátja a mielőbbi fejlesztés megkezdésének...

Csemő, 2008. április 6.

Domina Imre

.: ^ fel :.   .: Elérhetőség :.   .: Facebook - Paci Doki Alapítvány :.   .: Facebook - Imre Domina :.

 
www.fapadweb.hu © fapadweb
»;)www.kexgrafika.huValid HTML 4.01Valid CSSValid HTML (Tidy alapon) Utolsó frissítés: 2013-05-27